Soğuğa Dayanıklı Bitkiler
Soğuğa Dayanıklı Bitkiler
Kış mevsiminde çiçek ve bitki yetiştirmek isteyenler soğuğa dayanıklı bitkiler ve bakımları konusunda deneyimli olmalıdırlar. Soğuk havada bitkileri korumak ve doğru zamanda ekmek bahçe ve balkonlarda eşsiz bir görünümü de beraberinde getirir.
Soğuk hava ile birlikte soğumaya başlayan toprak ekilen bitkilerin ve çiçeklerin yaşamlarını tehdit edebildiğinden soğuğa dayanıklı bitkiler nelerdir ve bu bitkileri yetiştirirken hangi önlemler alınmalıdır konusuna odaklanmayı gerektiriyor. Havalar soğuduğunda hassas bitkilerin diplerini doldurmak, kışa dayanıklı bitkiler eklemeye dikkat etmek ve kış aylarında çiçek bakımı yaparken bazı önlemler almak gerekiyor.
Kış mevsimi için uygun ve soğuk havaya dayanıklı bitkiler seçerken çıplak köklü bitkileri tercih etmek daha çok verim almayı da beraberinde getirir. Eğer kış aylarında dikim yapmak istiyorsanız, kışa dayanıklı bahçe bitkileri seçerken tüplü fidanlardan ziyade daha uzun ve parlak gövdeye sahip olan çıplak köklü fidanları tercih edebilirsiniz.
Ekim ve Mart aylarında ekimini yapmanın uygun olduğu bu fidanlarda kökünde, gövdesinde ve dallarında yumru olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Bu fidan türleri kış boyunca sulamanıza gerek olmadan ancak aşılama ve ilaçlama dönemlerinin takip edilmesini gerektiren bir yapıdadır. Soğuk mevsimlerde yağmurun ve karın toprakta uzun süre kalmaması için drenaj kontrolünün yapılması da büyük bir öneme sahiptir. Soğuyan hava ile birlikte toprak üzerine serilecek yaklaşık 1 santimlik torf kışın dışarıda yetişen çiçekler ve bitkileri koruyacak, bu sayede maksimum verim alınmasını sağlayacak yöntemler arasında yer almaktadır.
Soğuğa dayanıklı bitkiler ve çiçek türleri
Soğuğa dayanıklı bitkiler yetiştirmek en az diğer mevsimlerde olduğu kadar özen gösterilmesi gerekliliğini de beraberinde getirir. Eğer soğuk havada sebze meyve yetiştirmek konusunda hevesliyseniz tercihinizi kışa dayanıklı bitkiler arasında sıralanabilecek olan brüksel lahanası, havuç, tere, roka, maydanoz, şeker bezelyesi ve biberiyeden yana kullanabilirsiniz.
Kış soğuğuna dayanıklı çiçekler ile bahçe veya balkonunuzda rengarenk bir görüntü yakalamak istiyorsanız ise kasımpatı, kardelen, şebboy türleri, çuha çiçeği, açelya ve sümbülü seçebilirsiniz. Kışın büyüyen çiçekler mevsim sebebi ile donmaya ve fazla su sebebiyle çürümeye de müsaitlerdir. Çiçeklerinizi içme suyu ile ihtiyacı olduğunu fark ettiğiniz miktarda sulamak, eğer yağmur suyuna maruz kalıyorlarsa toprağını düzenli olarak kontrol etmek ve rüzgardan korumak oldukça kritiktir.
Hercai menekşe nasıl bakılır?
Soğuk havaların rengarenk çiçeklerinin başında gelen hercai menekşe sonbahardan ilkbahara kadar açan mor, sarı ve beyaz renklerde açan yaygın bir çiçek türüdür. Kış boyunca bahçe ve balkonlarda tazeliğini koruyan bu çiçek sürekli sulamayı gerektirmeyen, özellikle bahçeye ekildiğinde yağmurdan faydalanarak hayatına devam edebilen türler arasında. Aydınlık bir alanda tutulduğunda hayatına devam edebilen hercai menekşe soğuk havaya dayanıklı bitkiler ve çiçekler listesinin başlarında yer alıyor.
Çuha çiçeği nasıl bakılır?
Kırmızı, pembe turuncu, sarı, mor gibi birbirinden canlı renklere sahip olan çuha çiçeği bahar aylarında ekilen ancak soğuk mevsimlerde açabilen çiçek türlerinden biri. Kasım – Mart aralığında çiçek açan çuha çiçeği nemli toprağı seven ve yarı gölge alanlara ihtiyaç duyan çiçekler arasında yer alıyor.
Kardelen çiçeği nasıl bakılır?
Kış mevsimi ve soğuk havalar denince ilk akla gelenlerden biri de kardelen çiçekleri. Adı üzerinde karı delip geçen ve taptaze bir yaşamın sinyallerini veren kardelen çiçeğinin soğanı toprakta donun ulaşamayacağı bir yerlerde olduğundan aldığı sıcaklıkla kolaylıkla filiz verebilen bir çiçektir. Çoğunlukla ormanlık alanlarda yetişen kardelen çiçeği nemli ve humuslu toprağı sever.
Açelya çiçeği nasıl bakılır?
Direkt olarak güneşe maruz kalmayı sevmeyen çiçeklerden biri olan açelya çiçeği de kışın bakılan çiçekler arasında yer alıyor. Ancak ani hava değişimlerinden çabuk etkilenen açelya çiçeğini sularken kullanılan suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek ve evde yetiştirmeye nazaran bahçede daha kolay yetişebildiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Soğuğa dayanıklı bitkiler için bakım nasıl yapılır?
Yaz mevsimine nazaran daha az suya ihtiyacı olduğunun düşünülmesi kış bitkileri ile ilgili yapılan yaygın yanlışlardan biridir. Her bitkinini kendi başına değerlendirilmesi, ihtiyacı olan suyun her mevsim verilmesi ve daha da önemlidir soğuğa dayanıklı bitkiler konusunda düşülen yanlışlardan biri olan bitkinin üşümesi gibi durumlara karşı önlemlerin alınması gerekir. Kış aylarında bitkiler ve çiçekler yazın olduğu kadar fazla suya ihtiyaç duymasalar bile, özellikle evde yetişen bitkilerin evdeki ısınma yöntemleri ile nemini kaybedeceğinin düşünülmesinde fayda var.
Kalorifer üzerinde yetişmeye bırakılan bitkilerin köklerinin zarar görebilme ihtimali kışın yetiştirilen bitkilerin zarar görmesinin en büyük sebeplerinden biridir. Kış mevsiminde bitkilerin çoğunlukla döllenme döneminde olduğunu unutmamak bu dönemde gübrelemeyi durdurmak gerekmektedir. Yine kış mevsiminde ilaçlama yapmak da dinlenme döneminde olan bitkinin ömrünü kısaltacak yaklaşımlardan biridir. Bununla birlikte budama gibi işlemlerin de uykuda olan bitkilere zarar verebileceğini bu tür işlemleri bahar başında yapmanın daha uygun olacağını bilmek gerekiyor.
Soğuğa Dayanıklı Bitkiler 2023 Video
Diğer Bütün Firma, Şubeleri Kamu Kurumları için Tıklayınız.
Bilgilendirici Yazılarımız İçin Tıklayınız.
Diğer Bütün Firma Sektörleri İçin Tıklayınız.
İlgili Aramalar:
Kışa dayanıklı çiçekler nelerdir?
En dayanıklı çiçek hangisi?
Dış Mekan bitkileri Nelerdir?
Uzun ömürlü bahçe çiçekleri nelerdir?
4 mevsim açan çiçekler nelerdir?
Hangi çiçekler soğuğa dayanır?
Hiç solmayan çiçek var mı?
Kışın çiçekler nerede durmalı?
Soğuğa dayanıklı yeşil bitkiler
Soğuğa dayanıklı ağaçlar
Soğuğa dayanıklı bahçe bitkileri
Soğuğa dayanıklı balkon çiçekleri
Soğuğa dayanıklı ev bitkileri
Kışa dayanıklı bahçe ağaçları
Dona dayanıklı çok yıllık bahçe çiçekleri
Soğuğa dayanıklı saksı çiçekleri